Text: Tina Bergqvist. Foto: Jakob Ibrom on Unsplash

2020 har inte varit ett bra år för Melbourne, Victoria i Australien. Först utfärdades ett katastroftillstånd på grund av bränderna i delstaten i början på året och nu har ännu ett katastroftillstånd har utlysts. Denna gång på grund av Covid-19. 18 608 personer har smittats fram till den 26 augusti i år. Det är fler än resten av Australien tillsammans. Nu är Melbourne mitt i den andra omgången av strikta restriktioner. Källan till smittan under denna andra omgång är än så länge okänd.

Ansiktsmask ett måste

Tidigare har Melbourne varit i restriktionssteg 3, vilket innebär att man bara får vara ute för att handla mat och nödvändigheter, daglig motion, jobb, studier och för att vårda till exempel sjuka och äldre anhöriga, läkarbesök eller om misshandel i hemmet sker, och då för att söka upp en polisstation. Sedan midnatt den 22 juli måste även ansiktsmask användas när man är utomhus, med undantag för barn under 12 år, de som har en medicinsk anledning, om man tränar, är på banken eller av jobbrelaterade orsaker, enligt tidningen The Guardian. Lärare är ett undantag under själva undervisningen, men elever måste bära mask. Det är inte heller tillåtet att besöka andra, bortsett för vård av sjuka eller äldre, eller för att hälsa på någon som man har ett intimt förhållande med. Restauranger erbjuder bara take away eller hemkörning och det råder strikta social distans-regler i mataffärer och andra affärer som har öppet. Det går bra att träna med en person, men alla badhus, gym och sportanläggningar är stängda.

Restriktion steg 4

Under tiden den 2 augusti till den 13 september har Melbourne fått ännu hårdare restriktioner. Skillnaden på tredje steget och det fjärde steget som nu pågår, är att det råder utegångsförbud för boende i Melbourne mellan klockan 20 – 05. Träning får bara ske inom fem kilometer från ens hem, likaså mathandling (om inte närmsta matbutik ligger längre bort). Träning får ske en gång om dagen, max en timme, inklusive eventuell körtid. Om ansiktsmasker inte används måste man betala en straffavgift på 200 dollar. Dock kan privatpersoner få böter på upp till 1652 dollar. Gudstjänster och liknande måste göras online. Bröllop tillåts inte från den 6 augusti och max tio personer får vistas på begravningar (utöver de som håller i begravningen).  I övriga Victoria gäller restriktionsgrad tre sedan den 6 augusti. 

Omställning att jobba hemifrån

Helene från Dalarna har bott i Melbourne i 20 år och jobbar som lärare. Hon delar med sig om den väldigt annorlunda vardagen som råder nu. Hon berättar att första gången de gick in i stadie tre och hade begränsade möjligheter att röra sig i samhället var i mars.

  • Jag jobbar som lärare och vår skola stängdes så vi fick jobba hemifrån. Det var en utmaning, minst sagt. På en vecka skulle vi lära oss att sätta upp lektioner på Google classroom och ha Google Meet med våra elever. Människor reagerade med panik och storhandlade. I affärerna var det slut på toapapper och pasta. Men det kändes ändå lite nytt och nästan lite avkopplande att få jobba hemifrån för första gången. Eleverna tyckte att situationen var konstig men var vid gott humör.

Vi gick sedan tillbaka till skolor i juni bara i tre veckor innan skollovet. Det var märkligt och roligt att se eleverna igen. Restriktionerna var på plats fortfarande och människor fick fortfarande bara gå ut av fyra anledningar: handla mat eller köpa medicin, jobba/studera om man inte kan göra det hemifrån, motionera max en timme per dag, och att ta hand om äldre eller sjuka släktingar.

I och med covid-19 uppmuntras de som kan att jobba hemifrån, och arbetsgivarna måste stötta detta och se till att det går.

Polis – och armékontroller

Tre veckor senare ökade covid-19-fallen. Helene fortsätter:

  • Efter tre veckor hade Coronafallen gått i taket i Victoria, vår delstat. Mycket högre än resten av Australien. Så nya restriktioner satts på plats. Skolorna stängde igen och stadie 4 började. Det är karantän, vilket betyder att man inte ska lämna sitt hem om man absolut inte måste och om det är av en av de fyra anledningarna jag nämnt tidigare. Nu får man inte heller åka längre än 5 kilometer från hemmet. Om man måste resa längre bort måste man ha intyg till exempel från jobbet att man jobbar mer än 5 kilometer bort. Ansiktsmask är obligatoriskt och man kan riskera böter om man bryter någon av reglerna. Polis och armé är på plats runtomkring och kontroller sker ständigt. Denna gång känns situationen annorlunda. Människor känner sig uppgivna och rädda och oroliga. Man undrar hur framtiden kommer se ut och när vi kan leva som vanligt igen.

Mina elever är trötta och ledsna för de har inte träffat vänner och familj (förutom närmsta familjen) i stort sett på 5-6 månader. Jag åker och handlar mat en gång i veckan med masken på och man skyndar sig gärna. Men det är inte samma panikköp denna gång. Det absolut svåraste i min situation är att jag är singelmamma till två nioåriga tvillingar och en son, snart 19. Ingen av oss är längre utanför huset mer än en timme per dag. Jag jobbar heltid hemifrån och flickorna ska försöka göra sitt skolarbete, men det är otroligt svårt och stressfullt för mig att jonglera alla måsten. Det positiva tycker jag ändå är att vi har haft möjlighet att stanna upp och leva ett enkelt liv. Stanna hemma med familjen. Fixa i trädgården. Pyssla. Och fundera på prioriteringar.  

Trots allt så verkar Coronafallen vara på väg neråt i Melbourne och övriga Victoria i skrivande stund, tack och lov. Trots att ingen vet vad som kommer hända framöver hoppas jag att Melbourne slipper fler lockdowns och att pandemin snart är över.