The Roo and Elk

Text & Foto: Lars Wallin


You can come Down Under up north at the Roo & Elk”.

Inspirerad av texten på den australiska puben The Roo and Elks hemsida begav jag mig lördagen den 19 september till Folkungagatan 81 på Södermalm i Stockholm.  Pubens ägarinna Kylie Pengelly öppnar punktligt kl 15.00 och välkomnar med ett stort och varmt leende både mig och dagens första gäster. Innan Kylie försvinner in i köket för att fixa dagens första beställningar hinner hon servera mig en iskall och välbekant VB. Det finns förstås andra ”modernare” ölsorter att beställa men för den obotliga nostalgiker som jag är så låter jag de bekanta smakerna och dofterna ta mig med längs den berömda ”Memory lane”. Inte blir det sämre av ett par Tim Tam´s och en XXXX innan Kylie slår sig ner vid bordet för en pratstund.

Berätta lite om The Roo And Elk, när öppnade ni och vilka ligger bakom restaurangen?

The Roo and Elk är en klassisk australisk pub där man kan äta något gott, ta en öl, träffa vänner och umgås. Många kommer för att se på australisk fotboll (Aussie Rules) eller delta i våra populära quiz-kvällar.  Att det är en australienpub går inte att ta miste på, temat är tydligt när det gäller inredningen. Många australiensare med hemlängtan slinker in på en öl, ibland kikar ambassadören in och ibland dyker det upp kända artister från hemlandet. Många av våra gäster har besökt Australien och kommer för att återuppleva dofter, smaker och känslor från Down Under, medan andra kanske är nyfikna på mat och dryck från andra sidan jordklotet.

Vi hittade lokalen i april och öppnade den åttonde november 2018.  Drömmen om Sverige väcktes redan i barndomen berättar Kylie och det var kärleken till ABBA och deras musik som väckte den. På vår farm Bungalally utanför staden Keith i South Australia så fantiserade jag om att det var jag som var the Dancing Queen de sjöng om. I vår skola fick vi i uppgift att skriva om ett land. Läraren hade lagt fram några böcker som förslag, en av dem med titeln Sweden. Det kändes som om den ropade till mig och Sverige blev mitt självklara val att skriva om. Jag läste med stort intresse om Lucia, röda stugor och midnattssolen. Jag gav ett löfte till mig själv att få se midnattssolen innan jag dör. År 1994 fick jag chansen att välja Sverige för agricultural working exchange. Jag hamnade på en lantgård utanför Enköping och det var här som jag berättade om min dröm för en vän, ”One day I’m going to open an Australian Pub in Stockholm”. Några år senare träffade Kylie sin blivande man på en pub i Australien. Hans raggningsreplik “I’ve been to Sweden too” kunde inte vara bättre, de blev man och hustru. Även han hade arbetat med jordbruksutbyte fast i Katrineholm och de hade flera gemensamma vänner. Precis som Kylie var han lite sverigetokig och älskade det mesta med Sverige. Nu delade de en gemensam dröm om att flytta till Sverige för att starta en australiska pub i Stockholm. Hade ni erfarenhet at pub/restaurangbranschen innan?

Jag började inom restaurangbranschen när jag var 18 år då jag arbetade på en pub i Keith. Under universitetstiden arbetade jag extra på olika pubar och när jag var i 20-årsåldern arbetade jag på pubar i England. Min mans erfarenhet inom branschen sträcker sig till volontärarbete på deras lokala AFL fotbollsklubbs pub.Berätta lite om er meny. vad kan man äta och dricka hos er?

Vår ursprungliga tanke var att vi ska erbjuda en traditionell australisk pub-meny. Dock har vi under året varit tvungna att anpassa oss till covid-19 situationen och kompletterar med förbokade smakprovningskvällar då vi bjuder på olika spännande menyer och dryck från Australien.

Kylie berättar att hon drabbades av corona i slutet av mars och var rejält sjuk under drygt tre veckor. Vi var tvungna att stänga helt under hela april månad. Efter det att jag tillfrisknade öppnade vi inledningsvis endast på helgerna. Vi hade sporadiskt öppet under sommaren, vi anpassade oss efter vädret, men i augusti provade vi en quiz-kväll för en liten publik, något som blev väldigt lyckat och uppskattat så det kör vi nu varannan onsdag. Helgerna har varit ok kundmässigt men det har förstås varit en väldigt svår tid att driva pub. Vi har ingen anställd personal kvar utan tar in extra vid behov som exempelvis vid quiz-kvällar och vissa helger. Det blir därför mycket jobb för Kylie som för tillfället sköter allt från matlagning till servering. Min man får ibland hoppa in och hjälp till i baren och med disk.

Inför julen kommer vi att erbjuda klassiska australiska julmiddagar istället för julbord, något man som matgäst behöver förboka. Så för alla er som saknar Australiens smaker och den så karaktäristiska dialekten, på Folkungagatan väntar Kylie på er. Besök hemsidan för information om menyer, öppettider och bordsbokning.