IMGP0536
Några tips inför resan till Nya Zeeland

Text & Foto: Margot Garmelius

Jag bad några vänner som bor på Nya Zeeland, men också några som har besökt Nya Zeeland, att skriva ner några förslag på aktiviteter väl värda att göra eller platser man inte får missa att besöka. Självklart har jag också tagit med egna tips.

Som jag skrev i förra numret får man ta hänsyn till om man har tillgång till egen bil/husbil eller är utlämnad till publika transporter. Numera finns många arrangörer av aktiviteter och utfärder vilka ni lätt kan hitta adresser till via nätet. Turistindustrin har utvecklats enormt sedan jag själv kom dit första gången på 70-talet.
Tongariro Crossing/Nordön

Jag väljer att börja med ett av mina egna tips och som jag har berättat lite närmare om i Down Under nummer 1 2019. Vill du gå tillbaka till den artikeln går du in på australien-nyazeeland.se. Sök Down Under och sedan vidare till det nummer du är ute efter. Det här är en endagsvandring som verkligen inte kan sägas vara den vackraste men i mitt tycke den mest intressantta och annorlunda eftersom den tar dig till vulkaniskt område och som ger en möjlighet att vistas i miljöer som inte är så lätt att hitta annars. Trevligt boende på The Chateau Hotel eller om man så vill enklare boende i samma område. En buss tar dig till startpunkten och hämtar vid slutpunkten. Det finns massor att läsa om denna vandring, så det är bara att googla så får du hur mycket information som helst.

The Otago Rail Track/Sydön
Denna nedlagda järnväg mellan Clyde och Middelmarch har byggts om till en cykelväg som erbjuder härlig cykling utan branta backar. Du kan välja att cykla hela sträckan på fem dagar eller delar av den. Flera arrangörer finns och hjälper till med både cykel, transfer, boende och transport av bagage Cykelturen erbjuder som alltid på Nya Zeeland fantastiska vyer. Mycket populärt så boka i tid!

Bay of Plenty och Rotorua/Nordön
På väg från Auckland ner mot Rotoroa finns mycket att se och göra om du tar en avstickare mot Bay of Plenty . Här hittar du Tauranga, kiwiodlingar, Mt Manganui, härliga stränder, forsränning i Kaituna River och varför inte ta ett bad i en varm källor i Kerosene Creek. När du kommer fram till Rotoroa finns allt som hör Maorikulturen till men också gejser, kokande lera och andra spännande naturupplevelser.

Queen Charlotte Track – Vandra eller cykla
Queen Charlotte Track sägs vara en vandring utöver det vanliga. Otroligt vacker vandring i en naturskön skärgårdsmiljö. Vandringen går från Queen Charlotte Sound till Kenapuru som ligger i Marlborough Sounds på nordöstra sydön. Närmaste flygplats är Nelson. Alternativt väljer du en vacker båtresa från Wellington till Picton. Queen Charlotte track är totalt 71 km och du väljer själv hur lång sträcka du vill gå. Det finns flera arrangörer som kan hjälpa till med arrangemanget men du kan också planera själv och boka båttaxi. Du bestämmer själv om du vill stanna på en plats fler nätter. Det finns bra mat och boende längs hela sträckan. Mer info hittar du via nätet.

Cape Reinga (Nya Zeelands Nordkap) och Ninety mile beach
Nya Zeelands allra norraste landremsa är rätt smal, har få innevånare och en beach som inte är 90 miles men i alla fall 90 km lång. Jag själv gjorde denna tur för några år sedan med en arrangör som utgick från Kaitaia. Jag rekommenderar att köpa en tur med en 4 hjulsdriven bil/buss och guide. Resan tillbaka från Cape Reinga går längs beachen då det är lågvatten. Vi testade Body boarading på sand, fick veta mycket om området och träffade folk från hela världen vid picknicklunchen som ingick i turen. Dessutom är det en trevlig promenad ner till fyren som står längst ut på udden där man ser Tasman Sea och Pacific Ocean mötas. Väl värt att lägga en dag på.

Tips för golfare
Åker du till Nya Zeeland och vill spela golf finns det 397 golfbanor att välja på. Golfande vänner som bor på Nya Zeeland har plockat ut två golfbanor som de tror kommer att ge dig något alldeles extra. Kauri Cliffs Golf Club and Lodge ligger i Matauri Bay i Northland. Banan löper längs kusten med spektakulära vyer över Cavalli Island. Lodgen erbjuder övernattning och mat av mycket hög klass.
Wairakei Golf Course är också den fantastisk. Den ligger i ett naturskyddsområde med underbar natur och djurliv. Denna bana ligger nära Taupo mitt på Nordön. Därifrån är det inte långt till Rotorua som jag inte tycker ni ska missa.

Jag har fler tips som jag vill berätta om men det får jag inte plats med i detta nummer. Fortsättning följer i nästa nummer.