Fotboll2
Publik på arenor och evenemang i Australien

Text & Foto: Tina Bergqvist
Hösten har kommit till Australien, och i skrivande stund (mitten på maj) är det endast 157 aktiva covid-19-fall i hela Australien (varav 98 i New South Wales, 6 i Northern Territory, 13 i Queensland, 14 i South Australia, 18 i Victoria, 8 i Western Australia och 0 i Australian Capital Territory och på Tasmanien). Förhoppningsvis fortsätter siffrorna nedåt så att det inte blir fler än 910 dödsfall. Vaccineringen (med Astra-Zeneca som ges till de över 50 år och Pfizer som ges till övriga) har gått långsamt, men är nu uppe i drygt 3 miljoner doser. Det är en miljon färre än i Sverige vid samma tidpunkt. Eftersom siffrorna är så pass låga här har restriktionerna lättats mer och mer.

Sommarfestival med få restriktioner
En sommarkväll besökte jag och två vänner Fringefestivalen för att titta på ett norrskensevenemang. Själva ”norrskenet” var inte mycket att hurra för egentligen; det var ljusprojektorer som färgade en liten bit av himlen i olika färger, men det var härligt att gå på festival igen. Vi var tvungna att ”checka in” (via Covid Safe-appen eller på papper) innan vi blev insläppta på festivalområdet, och sedan ytterligare en gång till när vi skulle in i den lilla parken där norrskenseventet hölls. I en värld där det blivit alltmer ovanligt med stora folksamlingar kändes den här kvällen nästan som att livet var som vanligt igen, med glada människor, musik och festivalkänsla överallt. Hade det inte varit för incheckningen hade det inte märkts att vi fortfarande är mitt i en pandemi.

Höst fylld av sport
Australien är ett land som älskar sport och det är en lite annorlunda höst i år just sportmässigt. Pandemin har gjort så att flera matcher skjutits upp och flyttats runt på grund av tillfälliga lockdowns i bland annat Brisbane och Perth. Fotbollssäsongen som vanligtvis pågår från oktober till april har under säsongen 2020/2021 börjat något senare och håller på från 28 december fram till juni. Det har varit en otålig väntan för mig och min sambo som båda älskar (vanlig) fotboll, men det är desto roligare att fortfarande kunna se matcher så här pass sent på säsongen. Vi passade på att gå på en fotbollsmatch i början på maj, vilket var en härlig upplevelse. Till skillnad från Sverige där fotbollsmatcher fortfarande spelas (nästan) helt utan publik kan sportarenorna använda full kapacitet i de flesta delstater här. Undantaget är Western Australia och Tasmanien där 75% kapacitet är tillåtet, och 85% i Victoria.

Vi har varit hyfsade förskonade att behöva använda ansiktsmask i Adelaide och South Australia, även fast det rekommenderats i de fall det inte gått att hålla 1,5 meters distans till andra. När vi gick in på Coopers Stadium för att se Adelaide United spela mot Wellington Phoenix var vi tvungna att använda ansiktsmasker när vi rörde oss mellan ingången och sittplatserna, och det är första gången jag behövt använda det. När vi satt ner på arenan kunde vi ta av dem. På Coopers stadium är kapaciteten 16 500 personer, men det var bara drygt 7000 personer som gick på samma match som vi. Det känns ändå som att vi är i en helt annan värld här, med tanke på att mitt hemmalag i Sverige; Helsingborgs IF, hade åtta lyckliga supportrar på den match de spelade samma dag. Men 7000 personer är ändå ingenting mot vad som får plats på ”footy-matcherna”, där det spelas australiensisk fotboll (AFL). På Adelaide Oval får det plats 53 500 åskådare, och det var fullsatt när de båda Adelaidelagen Port Adelaide och Adelaide Crows mötte varandra i början på maj. Hela 78 113 åskådare tittade på AFL-matchen mellan Collingwood och Essendon i Melbourne den 25 april i år, där 85 000 var tillåtna att titta. Det var den största publiken i världen sedan pandemin bröt ut.

Så här många besökare är tillåtna som mest på AFL-matcher:
Darwin (TIO Stadium): 12 500
Canberra (GIO Stadium): 25 011
Brisbane (Suncorp Stadium): 52 500
Perth (Optus Stadium): 60 000
Sydney (Stadium Australia): 83 500
Adelaide (Adelaide Oval): 85 000
Melbourne (Melbourne Cricketground): 100 024 i vanliga fall, nu under covid har de 85 000 max

På biografer, konsertarenor och liknande är det full kapacitet där det finns sittplatser – men då måste ansiktsmask användas. Ett tag förbjöds det att dansa på krogen, men nu är det tillåtet igen, så länge det inte är mer än tre personer per fyra kvadratmeter. Det förekommer dock restriktioner på arenor där mer än 1000 personer får plats, och krogar behöver ha en speciell covid-plan utfärdad. Upp till 200 personer tillåts på privata tillställningar, som bröllop och begravningar, vilket innebär en kapacitet på max 75% för att kunna ta hänsyn till de sociala distanseringsreglerna på 1,5 meter. Inomhusarrangemang, som på museer, samt utomhuskonserter, tillåts ha 500 personer på plats. För att få vara ännu fler på utomhuskonserter behövs en covid-plan upprättas.