Fler lockdowns i Australien trots att nolltolerans mot covid-19 slopats
Text & Foto: Kristina Bergqvist

Medan Europa öppnar upp sina länder alltmer för turister igen skärps restriktionerna återigen i Australien. Eftersom Australien är så isolerat tar myndigheterna den höga smittorisken med deltaviruset på stort allvar, där en liten samhällsspridning hanteras akut och slås upp stort i medierna. Australien har länge anammat ”nolltolerans” mot covid-19 genom stängda gränser för alla utom medborgare och med akuta nedstängningar av delar av samhället för att eliminera smittspridningen. Vaccineringen har varit långsam fram tills nyligen, och nu går man in hårdare på strategin att vaccinera befolkningen.

Ökad spridning i Victoria och NSW

Antalet sjuka har ökat mycket framför allt i Victoria och New South Wales, och myndigheterna anser att ett högre antal vaccinerade är det som kan minska smittan och förhindra fler dödsfall. Regeringen har tidigare kritiserats för att vaccinationerna inte kommit igång tidigare. Då många äldre (de över 60 år) fortfarande inte är vaccinerade uppmanas de att ta det vaccin som erbjuds (AstraZeneca) deras åldersgrupp. I början på september har ungefär 38 procent av befolkningen blivit fullvaccinerade och nu kan även de från 16 år vaccinera sig (med Pfizer). Framöver ska även ungdomar mellan 12–15 år kunna vaccineras. Storbritannien, Polen och Singapore har skickat hit stora mängder vaccin, då det inte funnits tillräckligt många doser här. Premiärminister Scott Morrisson är positivt inställd till att de extra doserna och den ökade vaccineringstakten kommer att hjälpa Australien att öppna sina gränser tidigare än beräknat. Landet beräknas nå en vaccinationsnivå på 70 procent i slutet av oktober och 80 procent i slutet av året.

Det råder lockdown på flera platser i Australien just nu, och det händer så pass ofta att det är svårt att hänga med. Delstaten Victoria är inne i sin sjätte nedstängning. Den har förlängts flera gånger och beräknas pågå i varierande grad fram till slutet på september eller oktober, men med restriktioner som beräknas lätta allt eftersom vaccineringen tar fart. Om någon trotsar lockdownförbudet genom att vara ute efter utegångsförbudet som gäller för Melbournes storstadsområde klockan 21–05, eller är ute utan att motionera riskeras höga böter. New South Wales är också i en lång lockdown sedan 26 juni, eftersom smittan ökar för varje dag, trots att 70 procent fått första dosen. De beräknas komma ur sin nedstängning runt 10 september, förutsatt att smittspridningen minskar till dess. Här i Adelaide var det en tredje nedstängning under en vecka i augusti, och sedan dess är det krav på ansiktsmask när vi handlar, är på vårdcentralen eller bland okända människor inomhus.

Fyrstegsplan till det nya normala

Vaccineringen är en del av regeringens fyrstegsplan för att få bukt med pandemin. Det finns ingen tidsgräns för varje fas och vi befinner oss fortfarande i fas A. Stegen ser ut så här:

Fas A) Första fasen innebär bland annat att se till att fler blir vaccinerade, fortsatt stängda internationella gränser, tidiga lockdowns för att förhindra smittspridning och att förbereda inför ”boosterdoser”. För att komma till steg två, alltså fas B, behöver 70 procent av befolkningen ha tagit båda vaccindoserna.

Fas B) Nedstängningar inträffar inte lika ofta, men det finns fortfarande en risk att det kan hända. De som är vaccinerade kommer att slippa en del restriktioner som finns i första steget, som att återvändande australiensare kan vara i karantän hemma istället för på hotell. Bland annat tillåts internationella studenter att komma hit, men i begränsat antal.

Fas C) Samhället beräknas ha nått 80 procent vaccinerade och kan leva mer fritt, men med basrestriktioner som väldigt avgränsade nedstängningar. Inga begränsningar för vaccinerade australiensare, alla restriktioner lyfts för australiensare som reser utomlands, en utökad resebubbla för obegränsat resande som omfattar resande mellan Australien och nya länder, ett gradvis öppnande för inkommande och utkommande resande från ”säkra” länder, färre restriktioner för dme som kommer hit och är fullvaccinerade. Här ingår även vaccinationsboostdoser.

Fas D) Sista steget, då allt är så ”normalt” som möjligt. De internationella gränserna öppnas igen. Vissa restriktioner kommer att kvarstå, som karantän för högriskpersoner som kommer in i landet och vaccinboosters.

Nya inresekrav

Majoriteten av de som reser in i Australien måste nu kunna visa upp intyg på sina vaccinationsstatus och ett negativt covidprovresultat.

De flesta som för med sig smittan hit är återvändande australiensare från länder med hög smitta. Smittspridningen från dessa personer kontrolleras och begränsas genom krav på att vara i karantän på hotell under två veckor (vilket man får bekosta själv och kostar 3 000 dollar). Den höga smittrisken gör att myndigheterna tar det säkra före det osäkra och stänger gränserna till de delstater som har hög smitta. Det gör det osäkert att resa även inom landet då man inte vet från en dag till en annan när nya restriktioner eller nedstängningar sätts in.

Många har tröttnat på de ständiga restriktionerna och de många och långa nedstängningarna. Det har varit en del protester runt om i landet, bland annat i delstaten Victoria där tusentals personer deltog.

Det är 24 279 aktiva fall i Australien totalt just nu, varav största delen sjuka (22 705 personer) är i New South Wales. Totalt har Australien haft 59 951 fall, varav 1 036 dödsfall.